Over podologie

 

Letterlijk betekent Podologie "voetkunde". Dus een podoloog is een voetkundige, een voetspecialist. “Podoloog” is een afgeleide van het woord “podos” wat in het Grieks  "voet" betekent.

De specialisatie van een registerpodoloog is de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de vorm en de functie van het bewegingsapparaat. Tijdens de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van steunzolen. Deze steunzolen ondersteunen en corrigeren de voet. Ook beenlengteverschil wordt met steunzolen opgeheven.

De registerpodoloog is er voor het voorkomen en behandelen van voetfuctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat. Voor voetproblemen door reuma of diabetes kunt u ook terecht bij een registerpodoloog.

Wat is en doet een Registerpodoloog?

 

Een registerpodoloog is een erkend paramedisch voetspecialist.

  • Staat ingeschreven in het kwaliteitsregister voor de podologie,
  • heeft erkenning van zorgverzekeraars, is afgestudeerd op HBO- niveau
  • aan de Academie voor Podologie en voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen.

 

De registerpodoloog herkent en behandelt evenals de podotherapeut voet-en voetgerelateerde houdingsklachten. Met tal van aandoeningen kan men terecht bij de registerpodoloog voor advies en behandeling om klachten te verhelpen of te verminderen en (ernstige) complicaties te voorkomen.

 

Bij ziekten zoals reuma en diabetes speelt de registerpodoloog een belangrijke preventieve rol ter voorkoming van klachten en (ernstige) complicaties. Hij herkent risicofactoren en geeft preventieve voorlichting en advies aan de cliënt. Indien nodig verwijst hij door naar een huisarts, een fysiotherapeut of pedicure.